joi, 7 iunie 2012

Alaptarea dupa cezariana

In luna mai Rox ne-a propus o tema interesanta de "discutie": alaptarea dupa cezariana. Nu as fi vrut sa o ratez. Am 2 cezariene la activ (nu de moft, ci impuse de un uter cicatriceal), asa ca am considerat ca am ce povesti.

Ambele dati am nascut la spitalul Elena Doamna din Iasi. Experientele in sine, luate pe ansamblu, au fost pozitive: personal medical competent si amabil, recuperare rapida, lactatie instalata repede, zic eu...
Dar cum a fost? Pai de exemplu, am nascut sambata seara, pe la ora 7... Toata noaptea am stat cu perfuzii la terapie intensiva, pana duminica dimineata. Spre pranz am inceput mobilizarea - ridicarea la marginea patului si primii pasi insotita. Apoi singurica. Dupa amiaza am mers deja sa-l vad pe bebe in sectia de nou-nascuti. Iar luni dimineata l-am alaptat pentru prima data (deci dupa o zi si jumatate)!
Lactatia s-a declansat de la sine, cand l-am pus pe bebe la piept, desi asistenta sceptica imi pregatise deja canita cu lapte praf si lingurita pentru a-l hrani dupa 10-15 minute de tinut la san, pentru ca "oricum nu aveti lapte". Celelalte 6 mamici care erau cu mine s-au conformat si si-au hranit bebelusii cu laptele praf primit, neinsistand prea mult cu sanul. Insa "revolta" mea tacuta impotriva acelei asistente (nu am vrut sa ma cert cu ea, ci doar sa-i demonstrez ca se poate!) si succesul obtinut le-a motivat suficient incat la urmatorul "pranz" (dupa 3 ore) sa aiba toate lapte!
In plus, am vazut si o mamica care a alaptat dupa numai 24 de ore de la cezariana, deci eu cred ca laptele se declanseaza in momentul cand este pus copilul la san, si nu dupa un timp anume. De aceea nu pot intelege persoanele (cu atat mai mult cadre medicale) care "stiu" si iti spun ele cand ai lapte sau mai ales cand nu ai!
Inca un lucru: este drept ca alaptarea va incepe mai tarziu in cazul operatiei cezariene din cauza imposibilitatii mamei de miscare si a nevoii de refacere. Insa eu nu cred ca acest lucru lezeaza cu ceva legatura dintre mama si copil. Faptul ca nu i s-a pus copilul pe piept imediat dupa nastere nu o va face pe mama sa-l iubeasca mai putin ori sa se ataseze mai greu.
Asadar, ce diferentiaza alaptarea in cazul cezarienei fata de nasterea naturala? Pai ar fi:
- startul mai tarziu, dupa 24-36-48 de ore, in functie de puterea fiecarei persoane de refacere;
- copilul va primi lapte praf in aceasta perioada de lipsa a laptelui matern;
- este posibil ca o cantitate din medicatia primita de mama sa treaca in lapte;
- aparitia indoielii la mame daca au sau nu lapte, din cauza declansarii mai tarzii a lactatiei.
In concluzie, consider ca totul tine de vointa si de ideea cu care se porneste la drum. Daca mama doreste sa alapteze si copilul doreste sa suga, nici un obstacol nu le va sta in cale. Informarea corecta are un mare rol, precum si sustinerea celor apropiati pentru depasirea greutatilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu