luni, 16 ianuarie 2012

Interviu cu Ilinca Dragan "Crisalida" - omul din spatele wrapsling.ro


Pe Ilinca am remarcat-o de multe ori ca o prezenta inedita in peisajul iesean - plimbandu-se prin parcuri sau pe strazi cu copilul infasurat in wrap.
In octombrie anul trecut, in Saptamana Internationala a Purtarii Bebelusilor, am avut ocazia sa o cunosc personal (printre mamicile adunate cu aceasta ocazie). Am aflat astfel ca nu este doar pasionata de "esarfe" ca mijloace de purtare, ci chiar s-a gandit sa-si transforme pasiunea in ceva concret: o afacere prin intermediul careia sa poata ajunge la cat mai multe mamici carora sa le impartaseasca, din experienta ei, toate beneficiile ce decurg din purtarea in acest mod a copiilor. De altfel, la toate intalnirile cu mamici s-a aratat dornica si dispusa sa le invete tot ce stie.
Deja si-a creat site-ul (www.wrapsling.ro), a produs primele modele de wrap si wrap-tai, iar in curand le va si comercializa. Ii dorim mult succes si o rugam sa ne povesteasca cate ceva din lungul drum parcurs pana acum.

- Esti tanara, ai doar 26 de ani si deja ai pornit propria afacere. Ce te-a determinat?
In primul rand, multumesc, Luci, pentru ocazia pe care mi-ai oferit-o, respectiv de a vorbi despre esarfele Crisalida in spatial tau virtual.
Referitor la motivatiile care m-au determinat sa-mi pun pe picioare mica afacere… cred ca e vorba, de fapt, de un cumul de factori.
In primul rand, din momentul in care am inteles “pe viu”, din proprie experienta, ce inseamna un copil, am decis ca voi face tot ce-mi sta in puteri sa-l cresc eu insami. Mi-am dorit enorm sa nu fiu nevoita sa apelez dupa cei 2 ani de concediu la bunici, bone sau cresa, deoarece, dincolo de educatie, in primii ani de viata se pun bazele emotionalului unui individ, fapt pentru care prezenta fizica a parintilor, in special a mamei, este esentiala.
In al doilea rand, firma la care lucram inainte de nastere s-a desfiintat cat timp eu eram inca in concediu (fapt care a fost, pentru mine, o coincidenta fericita, a venit ca un fel de confirmare si un impuls suplimentar pentru ceea ce aveam de gand sa fac).
In al treilea rand, aveam deja o firma, sotul lucrand in regim propriu de cativa ani. Cadrul legal era, practic, aproape rezolvat dinainte.

- Cum ti-a venit ideea de a face "esarfe"?
Odata luata decizia de a lucra de acasa, tot ce mi-a mai ramas de facut a fost sa-mi aleg domeniul. Majoritatea job-urilor de tip WAHM (“work at home mom”) de pe piata sunt in domeniul IT, la care eu ma raportez atat prin lipsa de pregatire, cat si de interes. A lucra de acasa inseamna, pentru mine, ca relatia cu copiii sa primeze fata de munca, dar, pe de alta parte, presupune si sa am puterea de a rupe cate putin din timpul dedicat lor pentru dezvoltarea afacerii. Ceea ce, categoric, NU as fi putut face daca domeniul nu m-ar fi pasionat real. Deci a trebuit sa ma orientez catre un domeniu in care nu doar ma pricep si in care sa pot fi la curent cu noutatile, dar care sa ma si intereseze destul incat sa-mi faca placere sa lucrez, sa ma “prinda”, sa ma captiveze suficient incat sa-i dedic un timp oarecare din cel al copiilor mei. Si in care sa cred. Desi as mai fi avut cateva optiuni, am considerat ca esarfele port-bebe intrunesc cel mai bine toate cele trei criterii (ar fi existat, de exemplu, si alte domenii la care sa ma pricep si care sa ma intereseze, dar in care ar fi fost dificil de tinut pasul cu noutatile doar de acasa, din fata calculatorului). Nu in ultimul rand, chiar cred in ceea ce fac, mi-e foarte drag sa transmit altor mame, pe cale directa sau prin site/blog/mail, informatii despre purtatul ergonomic, corect, al copiilor.
Asa s-au nascut esarfele port-bebe Crisalida, din dragoste pentru copii… ai mei si ai altor mamici, deopotriva. Momentan voi fabrica wrapuri tesute, slinguri cu inele si mei-tai-uri din wrap tesut (wrap tai-uri). Pe viitor mai am ceva idei, dar… toate la timpul lor.

- Din ce le faci si prin ce vor fi diferite fata de cele existente deja pe piata romaneasca?
Esarfele Crisalida sunt fabricate din tesatura de bumbac 100%, cu structura dublu-diagonala. Este tesatura care se utilizeaza peste tot in lume pentru esarfe port-bebe, deoarece este foarte rezistenta si distribuie uniform greutatea copilului (astfel incat, intr-un wrap sau un sling bine legat, putem purta si un nou-nascut in pozitie verticala, fara ca aceasta sa-i dauneze coloanei, ceea ce NU e cazul la marsupiile clasice). Tot procesul tehnologic de realizare a tesaturii este certificat ISO 14001, ceea ce presupune ca nu se utilizeaza compusi chimici nocivi sau tehnologii poluante, iar vopselurile sunt, de asemenea, non-toxice.
Pe piata romaneasca exista la ora actuala diferite tipuri de esarfe, marea majoritate fiind de import (mai exista un singur producator de esarfe port-bebe in Romania). Prin urmare, preturile sunt foarte rdicate. Esarfele Crisalida vor aduce nou designul propriu, dar si preturi de producator. De asemenea, deoarece, intre putinele esarfe pe care le-am vazut la noi, multe erau utilizate gresit, ceea ce le scade foarte tare valoarea, imi propun sa insist foarte mult pe partea de instructiuni de utilizare, sa scriu instructiuni cat mai detaliate si mai clare si sa ofer consultanta gratuita oricarui parinte utilizator de esarfe (indiferent daca e clientul meu sau nu).

- De ce ai ales sa tesi materialul? Nu era mai simplu sa il cumperi?
Ba da, bineinteles, ar fi fost mult mai simplu din multe puncte de vedere. Dar fiind vorba de o tesatura cu caracteristici speciale, care nu este utilizata in alte produse, nu am reusit sa gasesc o tesatura de-a gata care sa-mi intruneasca toate conditiile (structura, desime, compozitie, culori etc). De asemenea, fiind vorba de un domeniu in care brand propriu egal tesatura proprie, am fost fortata sa-mi caut o tesatorie care sa-mi faca structura si modelul dorit pe comanda.

- Am inteles ca ai intampinat si probleme pana sa ajungi la produsul finit. In ce au constat si cum le-ai depasit?
Da, adevarul e ca a fost mai dificil decat ma asteptam. Principala problema consta in gasirea unui furnizor pentru tesatura. Cum spuneam mai sus, mi-am cautat o tesatorie cu care sa colaborez pentru realizarea materialului. Ori aici intervine problema, care tine, de fapt, de diferenta de perspectiva intre o fabrica mare si un producator micut. Intre ce intelege o fabrica mare a fi “cantitate minima pe comanda”/”client mare”/”profit” si ce ai nevoie tu, micul producator aflat la inceput de drum, e o diferenta enorma. Fapt pentru care fabricile refuza astfel de comenzi (bataie de cap multa pentru realizarea unei structuri noi si a unui model cu multe culori versus profit neinsemnat pentru ei – si care, pentru tine, inseamna o suma uriasa). Personal, am avut nevoie de exact 1 an din momentul in care m-am decis ce vreau sa fac si pana am semnat contractul cu o fabrica si am bagat in executie tesaturile. Am avut parte nu doar de refuzuri normale si politicoase, ci si de promisiuni nerespectate, de telefoane inchise, termene taraganate la nesfarsit, minciuni si foarte multa lipsa de respect. A trebuit sa fac si compromisuri, ceea ce visam in domeniu de design in momentul in care m-am apucat e foarte departe de ce se poate realiza tehnic…. si multe altele. Am inteles si de ce preturile esarfelor, chiar si la producatori, sunt destul de mari: daca mi-as permite sa tes sute de mii de metri de tesatura la o comanda, as putea vinde, poate, esarfe mult mai ieftine. Dar cum pentru fabrica cele cateva mii de metri pe care le comand sunt un nimic, aproape de ce inteleg ei prin “mostra” (mi s-a spus asta la mai multe unitati), costurile de productie vor fi ridicate.
Ce pot spune e ca din experienta ultimului an am invatat foarte mult, iar solutia actuala, desi nu e nici pe departe cea mai convenabila din punct de vedere al costurilor, ma multumeste pe deplin in ceea ce priveste calitatea si, chiar daca eforturile au fost mari, chiar daca designul viselor mele e inca in stadiu de proiect in softul specializat, sunt pe deplin impacata ca lotul cu care voi iesi pe piata nu ma va “face de rusine” din punct de vedere calitativ.
Inca un aspect de luat in seama la capitolul “dificultati” ale vietii de WAHM este exact ce scriam undeva mai sus, gestionarea timpului. Lucrez foarte mult in timp concentrat, volum maxim de munca in cele 1-1,5 ore pe care le doarme zilnic baiatul, iar ritmul de avansare e destul de lent in asemenea conditii. Lucrez “in deplasare”, pe laptop, cand mergem la bunici. Sunt nevoita sa neglijez partial sau total alte treburi care isi “cer drepturile” in acelasi moment de liniste dat de somnurile copilului (gospodarie, gatit, relaxare etc). Uneori ma fura lucrul si cand e treaz, si nu ma simt foarte bine cand vine si-mi ridica mainile de pe tastatura, doar ca sa-mi aminteasca motivul principal pentru care am ales sa lucrez acasa. Sunt sigura ca astfel de momente delicate vor exista si in viitor, cand va trebui sa aman vreo conversatie cu un client pentru ca a facut febra copilul etc. Mi-e clar ca trebuie sa fiu foarte atenta si sa stiu mereu foarte bine ce vreau, pentru a nu ma pierde in programul (dez)organizat de copii… si pentru a nu-i pierde nici pe ei.

- Care este grupul tinta caruia te adresezi cu produsele tale si cum vei ajunge la el?
Grupul tinta este format din parinti si viitori parinti din Romania (deocamdata, cel putin). Promovarea produselor va fi cea mai frumoasa parte a activitatii mele. Si asta pentru ca ceea ce le spun zilnic parintilor este exact ceea ce cred, exact ceea ce am testat pe mine si baiatul meu. Niciun pic de “marketing artifical”, adica, doar convingerile mele si experienta mea. Sinceritatea, in general, transpare si in mediul online… si poate face o diferenta.
Mai concret, veti “auzi de mine” prin intermediul site-ului si a blogului propriu, pe care incerc sa le cotez cat mai bine in motoarele de cautare. In timp, veti mai auzi de esarfele port-bebe Crisalida pe forumurile de mamici. Nu in ultimul rand, ma bazez pe recomandarile clientilor multumiti, care conteaza foarte mult in crearea unei imagini pozitive de firma si produs.

- Vei comercializa "esarfele" doar prin magazinul online sau mai ai si altceva in vedere?
Nu am in vedere un magazin fizic in viitorul apropiat, deoarece nu se justifica: la noi babywearing-ul este abia la inceput si costurile de intretinere pentru un magazin local, cu piata-tinta formata doar din locuitorii unui singur oras, ar fi mai mari decat profitul obtinut. Sper ca pe viitor lucrurile sa se schimbe si parintii sa devina mai deschisi catre babywearing, cererea sa creasca si, astfel, sa sustina infiintarea de magazine fizice. Cel putin deocamdata, insa, un magazin online care se adreseaza intregii tari este absolut suficient pentru un produs de nisa, cum sunt, inca, esarfele port-bebe.

- Noi iti dorim un real succes, cu atat mai mult cu cat si eu cred in aceste produse pentru copii, le-am folosit si le voi folosi, iar pe piata exista o adevarata nevoie de produse ergonomice si de calitate.
Multumesc mult!

Un comentariu:

  1. Succes iti dorim si noi Ilinca. De abia asteptam sa vedem oferta de wrap-uri, mai ales ca ma gandesc sa-mi iau si unul din asta, pe langa mei tai-ul existent in familie. Va urmarim cu drag pe amandoua, Ilinca si Luci!
    Sucees.

    RăspundețiȘtergere